Dog Faced Hermans (1991)

DOG FACED HERMANS: EVERY DAY TIMEBOMB (1991)

 

Szeptember 9-én a budapesti Lyuk történetének egyik legsikeresebb koncertje zajlott le. Az est főszereplője egy Edinborough-ból való együttes, a Dog Faced Hermans volt. A zsúfolásig telt teremben a közönséget lenyűgözte és magával ragadta a produkció.

A skótokból nem csupán a sztárallűrök hiányoztak, hanem a punk jellegű produkciók kötelező agresszivitása is. Miközben nagy sztárok nagy hűhóval azon igyekszenek, hogy minél kétértelműbb szexuális karaktert sugározzanak, Marion, a Dog Faced énekesnője szinte teljesen eszköztelenül, csupán személyisége erejével, egyszerű gesztusaival, táncával varázsol elénk egy nemeken felül álló lényt. Ilyenfajta csodamanót Fellini Országúton c. filmjében lehetett látni, Giuletta Masina alakításában.

Pedig a Dog Faced Hermans nem valamiféle mesevilágban mozog. Az énekesnő fekete ruháján piros betűk: NO POLL TAX – Le a választási adóval. Ezt az igazságtalan, súlyos új adót a Thatcher-kormányzat kísérletképpen vezette be, először éppen Skóciában. Az ellenállás elemi, különösen a fiatalok és a munkanélküliek között.

Az együttes repertoárjában szerepel a híres olasz partizándal, a Bella Ciao feldolgozása is. A koncert előtt némi tanácstalanság keletkezett a zenekar tagjaiban, ugyanis még Edinborough-ban volt egyszer egy magyar vendégük, aki, mikor meghallotta a dalt, kifakadt ellene, mondván, hogy ezt Magyarországon kötelező volt énekelnie a Kisz-táborban. Nem tudták, nem fogja-e a közönség ellenségesen fogadni a baloldali indulót. Végül úgy döntöttek, hogy vállalják a kockázatot. A közönség pedig nagyon jól fogadta a számot. Úgy tűnik, világossá vált, hogy ez a Bella Ciao nem azonos azzal, amit bárhol kötelező volt énekelni.

A koncert és a ráadások után a közönség szinte megostromolta a rögtönzött kazettaárudát, de sajnos nem jutott mindenkinek. A nagylemez pedig egyáltalán nem volt vásárolható.

 

Magyar Rádió, „Lemezbörze helyett”, 1991

 

Köszönet a gépelésért Filák Zsoltnak