John Cage: A csend. Válogatott írások

 

 

Kérdés, hogy igaza van-e annak a véleménynek, mely szerint John Cage gondolkodói teljesítménye zenei munkásságán is túltesz. Nem is a hasonlítgatásért érdekes ez, hanem az alapállás miatt: bár zeneszerzőként ismerjük, Cage írásai, előadásai éppoly jelentősek.

Ne vonjuk meg a perctől a pátoszt: 33 évvel az első angol nyelvű kötet, 2 esztendővel a Mester halála után magyarul is olvashatóak ezek a szövegek, amelyekhez fogható hatást kevés dolog tett a század – maradjunk most ennél – új zenéjére. A kötet címe „A csend” – Silence volt az első, 1961-es Cage könyv címe is. Nyilván praktikus okok zárták ki, hogy egy magyar nyelvű Cage-összest a Silence teljes fordítása kezdjen meg, így is ebből szerepel a legtöbb írás a pécsi kiadású kompilációban. A kötet vezérelve afféle “introdukció”: Cage legalapvetőbb nézeteinek, elveinek, gondolatainak, nem utolsó sorban útjának bemutatása. Ilyen tartalmú írásokban voltaképpen nincs hiány. Nagy biztonságot ad, hogy Wilheim András személyében Cage legkompetensebb, legavatottabb hazai ismerője válogatott köztük.

Talán egy kis ízelítő kívánkozik még ide – minek dícsérgetni Caget, inkább idézem. “Szem előtt tartva azt a fentebb már kifejtett megállapítást, hogy a szóváltás nem más, mint szórakozás, hat válasszal készültem az első hat kérdésre, függetlenül a kérdések mibenlététől.” – írja az Előadás a semmiről – egy ténylegesen elhangzott előadás – utóiratában. Íme a hat válasz: “1. Ez egy nagyon jó kérdés. Nem szeretném a válasszal tönkretenni. 2. Azt hiszem, megfájdult a fejem. 3. Talán ha hallotta volna a múlt áprilisban Palermóban Marya Freundot Arnold Schoenberg Pierrot Lunaire-jét énekelni, akkor nem kérdezte volna ezt. 4. A Földművesek Évkönyve szerint Ravasz Tavasz van. 5. Kérem, imételje meg a kérdést… Még egyszer… Még egyszer 6. Nincs több válaszom. ”

Magyar Narancs, 1994

Köszönet a gépelésért Filák Zsoltnak