Kampec Dolores orosz – finn – észt turné 2002, 1. rész

Kedves utinaplom, a murmanszki  expresszen utlek most fel. Eszmeletlen meleg van es nincs levego, az ablakokon azonban kinyithatatlan retesz. Mellettem epp arrol folyik a szo, hogy ennek a(z egyebkent nem letezo) legkondicionalas, vagy az emberoles-megelozes az oka. Asztaltarsasagunk masik temaja, hogy Julijat, a pincerlanyt valoban arukent kinalja-e a fonok. Az ablakon at veg nelkuli fenyo-nyir erdoturmix lathato, enyhen szakadozo hoszonyegen. Szepen sut a nap.

Mi hamarosan kiszallunk Petrozavodszkban, az Onyega to partjan, nem ugy, mint Szerjozsa, a kopaszra nyirt viking-orosz. Szerjozsa nagy arc, zabolatlan kacajat az ejszakai vodka kozepette sosem feledem. Murmanszkba tart, ott nott fel, csaladot latogatni megy. Milyen ott? Bizony hideg van. Fu a szel, csapkod a tenger, kemeny vilag. Gyonyoru! Meselj, Szerjozsa, mi van Murmanszkon is tul? Haat, a Spitzbergak. Szerjozsa amugy muzsikal is, orosz folkban utazik, mint basszer es korustag. Vajdovichnak kesobb megmutatja a pisztolyt, reggel latszik rajta nemi ijedelem, mikor rendorok setalgatnak fel-ala a vonaton.

Moszkvatol, ahonnan elozo este indultunk, nem keveset vartunk, es felulmulta azt. 24 oran belul harom koncert valtozatos helyszineken: Klub OGI Projekt, Kitajszkij Ljotcsik Dzsao Da (vagyis a “Kinai Pilota”), illetve a Magyar Kulturalis Kozpont. A ket klub elragado, bar lenne Pesten ilyen. Az aranyifjak es a leha cedak, akikrol sokat lehet hallani a modern Moszkva kapcsan, mashova jarnak. Teljesen normalis, szimpatikus, aranyos a kozonseg. A zene bejon, sztarok vagyunk egy percre. Koncert utan elhuzodo afterparty edzi a muzsikus fizikumat.

Diszkreciobol titokban tartom, csapatunk mely tagja talalta zsebeben az alabbi cedulat: “Call me”, plusz telefonszam. Ez azonban nem az iment listazott szorakozohelyeken tortent, hanem az MKK konzervativabb kornyezeteben. Azt gondoltuk, szimpla kipipalos reprezentacionak kell eleget tenni, de nem: tele a terem, szinhazi jellegu kozonseg, szamos idos es kozepkoru holgy es ur, nehany fiatal. Nem tudom, lesz-e meg modom ra, hogy jo otvenes asszonyokat szemleljek, ahogy a “Tizenot” c. szam luktetesere ringatjak magukat.

Moszkva egyebkent virul a tavaszban. Kineztunk a Garbuskara is, a legendas kaloz-CD piacra. 80 rubel/db aron (=800 Ft) MP3 formatumban eletmuveket vasaroltunk, egyetlen korongon 8-10 ora zene. Szatyorba kerul peldaul Brian Eno, Nusrat Fateh Ali Khan, Zorn, John Scofield, Coltrane, Mike Patton, valamint huszegynehany Bach-kantata.

Megjelent: http://www.bahia.hu