Kampec Dolores orosz-finn-észt turné 2002- 2. rész

Masodik kiserletunk kovetkezik, hogy Kenderesi Gabi sokat tapasztalt csehszlovak hegedujet kivigyuk az Oroszorszagi Federaciobol. Tegnap az orosz vamosok tudtak ugyan, hogy nem vagyunk a Stradivari maffia tagjai, akik orosz nemzeti kincseket csempesznenek kulfoldre, megis zsigeri szemetkedesbol visszakuldtek a Petrozavodszk es Tampere kozott utba eso hatarallomasrol. A Ladoga (Europa legnagyobb tava, akkora, mint egy Dunantul) nyugati partjan az ut jarhatatlan, meg kellett tehat kerulni kelet felol, lemenni Petervarig, es – ami most jon – Viborg varosa folott enter Suomi. Mintegy 800 km kerulo, valamint a pluszkoltseg.

Jarmuvunket, a kivalo Toyota buszt Igor vezeti tegnap reggel ota, amikor elhagytuk Petrozavodszkot. Itt, Finnorszag elott sima az ut, mar nem dobja el egymast a toll es a papir (laptop kellene persze).

Petrozavodszk, a Nagy Peter car agyuontodejerol elnevezett 300.000 lelkes kareliai fovaros gyonyoruen irta be magat tortenetunkbe. A varoskep idoutazas, nehany szo keves ra. Mondjak, hogy Moszkvaban koncentralodik az orosz penz 80-85 %-a. Itt anyagi javak lathatoan nem koncentralodnak. A jarmupark muzealis, a szovjet (vo. roman) stilusu blokk-epiteszet termekei kozott fellelheto regi epuletek erosen le vannak pukkanva. Sebaj, az atmoszfera, ez a megfoghatatlan elet-szint magasan szarnyal.

A fesztival, a “Folk Maraton”, egy jokora szocreal muvhazban tortenik. A regi helyszin, egy helyrevalo fapalota, tavaly szeptember 11-en (!) leegett, romjait kesobb megnezzuk. A kozonseg boseges, sok a tizeneves. Elottunk egy korabeli ruhakba oltozott folkprodukcio, nem igazan izgalmas. A Kampectol el vannak ajulva, a szeksorok elott ossztanc. Feltuno, hogy a fiatal lanyok mennyire ra vannak tapadva Gabira. Benyomasomat, hogy kisugarzasa jelentekeny hatassal van mai tipusu, noi azonossagot kereso lenyukre, brigadunk tobb tagja megerositi. Koncert utan tobb plakatot, jegyet, CD-t, cetlit kertek kezjegyunkkel ellatni, mint valaha.

Eloadas utan eszmeletlen buszozgatas a csipkefuggonnyel arnyalt fifties jarmuipari csodaval. Felvisszuk peldaul a dobszerkot a fesztivaligazgato Szergej kis lakotelepi lakasaba. A lepcsohazbol lathato fa bejarati ajtok szepek, jo minoseget kepviselnek. Nemhiaba sok erre az erdo.

A vegcel az ejszakai zarobuli. A kozos improvizalassal probaljak szamunkra vonzova tenni, de nem ez tortenik. Kesz produkciok mennek a szinpadra. Mindjart elsokent egy tobbnyire finnul, neha oroszul eneklo csoport, a protagonista nyakaban Vejnemojnen osi hangszerenek elektronizalt valtozata log. (Harfa-citera hibrid.) Ez itt ugyanis Karelia, bar a finnugor karelok (10%) nemigen orzik nyelvuket. Van meg 10% finn, 40 % orosz, valamint 40% posztszovjet mindenfele. Informatorom, finn-szakos diaklany, nemzetisegi nyugalomrol szamol be, az eghajlat nem froccsenti fel a szelsoseges indulatokat.

Idokozben a bulin beindul az ugrabugra, a nemikepp a moldvaira emlekezteto kortancok mindenkit beszippantanak, aki szereti az ilyet.

Masnap vasarnap, szabadnap. Delutan seta az Onyega (Europa 2. legnagyobb tava) partjan, mely egyenlore kemenyen be van fagyva. A hajozas majus 16-an indul. Utana piknik egy kozossegi lakohely ( muveszkommuna?) jellegu fahaz udvaran, kolbaszlangolas nyilt tuzon, sok akusztikus zeneles. Pozitiv hullamok,kozben SMS-ek erkeznek a hazai valasztasok hireivel.

Kedves Naplom, mikozben a korabban lezajlott dolgokat bontogatom neked, nagybetukkel ird: ATJUTOTTUNK! Az orosz medve mancsai kozul a EU-ba! Viborg felett vezet a fout Helsinki fele, itt rank se bagoztak a zord vamosok, szkripka nye problema. Ugyan pihenonapunkat kegyetlen szivassal toltottuk, de most loholunk Tampere fele. Szemleljuk a finn tajat, amely a vegtelen orosz erdok utan radikalis valtozas: ugy tunik, minden negyzetmeter szamon van tartva, meg van muvelve, be van epitve vagy direkt van meghagyva. Az erkezo SMS-ek szerint eledel, hangproba es szauna var rank. Ez utobbira szukseg is lesz, Grencso nathaval kuzd.

Hajnoczy, Tampere, 2002. apr.24.

Megjelent: http://www.bahia.hu