Kanizsa Csillagai: Foku Drákuluj (2002)

“Ég az ördög tüze
Elvitte egy gyermekemet
Mert nem mondtam igazat
Hamisan esküdtem”

Hallgatom a címadó dalt (Foku drákuluj – Az ördög tüze), Horváth Zoli hangja igazán vídáman cseng, a kísérő szájbőgőzés is tiszta bulihangulat, pazar kis hegedűszóló az állandó vendég Szatmári Lászlótól, beszáll a második énekszólam.

“Jaj apám mit tettél,
Egész éjjel ütöttél”

Ezt a dalt, (mint a lemeznek majdnem a felét, 13-ból 6-ot) Horváth Zoltán maga szerzette. Az első albumon nem így volt, az csupa tradicionális számból áll. Ezt persze magamtól biztosan nem venném észre, amint a CD ismertetőszövege is mondja, ez egy élő stílus, még nem múzeum. Más különbség is adódik, ha összevetjük a két lemezt. A “Plinzsjé puju” (Sír a kakukkfióka) csupa beás nyelvű számból állott, itt van két oláhcigány nóta is. Azokban mindjárt értem is a szöveget, devla, csorro, lóvé. (Magyarul, mondanom se kell, egy sor sincs.) Az új lemezen plusz van egy balkáni sláger is, ugyan romániai cigánynak írják, nekem a harmonikával inkább valami jugó atmoszférát idéz meg. (Tu jeszty fata – Te vagy az a lány.) Ezen az Ördög tüzén alig van hallgató, (lassú kesergő), a legtöbb szám táncra perdítő gyors.

“Jajajaj, barátom, én
Elpusztítsam magamat?
Ma egészségel iszom
Holnap hátamra veszem a rongyom”

Nem is olyan könnyű megmondani, mitől működnek ezek a dalok. Pár moll meg dúr akkord, rájuk símuló dallamok, végig zakatoló esztam, ez vajon archaikus mélyrétegnek tekintendő? A szájbőgő akkor már inkább, annak mintha lenne némi köze akár ahhoz is, ahogy Zakir Husszein skandálja a “tálá”-t. De működnek.

“Vigyél el , Istenem, és tegyél oda
Ahol jó a szilvapálinka”

Horváth Zoltán mellett (aki , ne felejtsük el, szédületes táncos is), még két ragyogó énekes van az együttesben. Horváth Zoltánné Ibi (még ha kicsit bonyolult is a művészneve), ha közelebb lenne a tűzhöz, nem úszná meg, hogy Palya Beával, Szalóky Ágival és másokkal a
népdal-énekesek friss generációjának legjobbjai között emlegessék. Orsós Vendel (Qszu) ízes éneke csak néhányszor csendül fel a lemezen, de arra felkapja bárki a fejét.

“Jön Jóska a társaihoz
Nagy hangon kiabál
Add anyám a fejszét
Hadd törjem szét a csontjait.”

A cigány etnó a World Music része lett, számos – nem kérdés:kiváló – vérprofi együttes van Magyarországon is. Ezekkel összehasonlítva a Kanizsa Csillagain semmiféle dörzsöltség,
attrakció-hajtás nem hallható vagy látható. Attól jellegzetesek, hogy egyszerűek, ” romlatlanul” tiszták. Valóban.

A lemezbemutató koncert Nagykanizsán lesz, november 25-én szombaton. A pontos helyszínt keresd a hírek között.

Hajnóczy Csaba

www.bahia.hu, 2002