Moszkva élt, él és élni fog (2001 október)

Moszkva izgato, egzotikus, meglepo. Meretei elkepesztoek. Hatranyai elonykent hatnak.

Moszkva gazdag az emlekekben. Ortodox keresztyen, illetve kommunista kegyhelyek idezik a multat. Fajdalmasan gyonyoru ikonok ellensulyozzak Lenin gonosz arcat a bura alatt. A nevezetes mauzoleum latogatottsaga nem a regi, ‑ bar a vizit egyike a ritkasagszamba meno ingyenes lehetosegeknek, ‑ de nem enyeszett el. A Kreml falanak toveben diszmadar‑gyujtemeny pihen, nevek egy eltunt vilagbol : Vorosilov, Zsdanov, Zsukov, Grecsko, Koszigin, Landler Jeno ( !), persze Sztalin, Brezsnyev, Andropov, es nyolcvan masik elvtars.

A metro impozans es praktikus. Az allomasok a szocreal szekesegyhazai, az aluljarokban szimfonikus kamarazenekar vagy virtuoz harmonikas muzsikal. 5 rubelert (kb. 50 Ft) barmerre lehet kalandozni a tobb mint tiz vonalon. Hatekony a leintos taxi, civilek fuvaroznak civileket, az ar megallapodas dolga.

Nosztalgikus benzinszag uralja a varost, de a kozuti oslenyek, csoros buszok es teherautok eltuntek. Jellemzoek az uj kocsik, nagyok, sotet szinuek, Mercik, BMW‑k, japanok. A benzin ara oktanszamtol fuggoen (80‑98) 70 uszkve 100 Ft.

Moszkva tele van nyomva reklamokkal.

Sokan setalnak sorrel a kezukben, kora delelott is. 1000 Ft koruli osszegert lehet kapni a jo vodkakat. Mindent lehet vasarolni, az arak magasak, de etel‑ital olcson is talalhato (ami megfelel a magyar arszinvonalnak ).

CD‑t a Garbuskaban erdemes keresni, a Bargationovszka metromegallonal (4‑es vonal, 40 perc a centrumtol). Kalozlemezek ket Cora‑aruhaznyi alapteruleten, darabja 800‑1200 Ft. Rendkivul szeles nyugati kinalat, a rock /pop/techno/etno minden valfajabol es korszakabol, valamint jelentos jazz es avantgarde felhozatal is (veletlenszeruen: Coltrane, Chet Baker, Bill Laswell). Eredeti orosz nepzene es jo orosz jazz nem volt. Talaltunk viszont Illest, LGT‑t, Piramist, valamint a teljes Omega‑eletmuvet, tizenegynehany albumot MP3‑ban, egy CD‑n. A Garbuskaban a valasztek naponta frissul.

Ket szorakozohellyel ismerkedtunk meg a rengetegbol. Mindketto mellozte az utcai transzparenseket, inkabb felig‑meddig zartkoru klubnak tuntek. A « Dacsa » egy elegans, nagy lakas exkluziv atmoszferajaval biztosit kellemes beszelgetest, poharazgatast, visszafogott zene, festmenyek a falakon. Lehet billiardozni. « Alternativ » benyomast tett a masik, neve feledesbe ment. 60‑80 fos koncert‑ es tancszoba sajat hangositassal, beljebb iszogatos helysegek. Az ingatlan a szomszedos templomhoz tartozik, lathatoan sokat megelt, horgo hangon beszelo fiatalember mukodteti.

 

megj. http://www.bahia.hu