Stock, Hausen & Walkman – FIMAV 2001, Victoriaville

Vicoriaville-i tudositas 1.

A Stock, Hausen & Walkman duo koncertje a fesztival legkisebb helyszinen, a mintegy 300 nezore meretezett CEGEP-ben kerult sorra. A ket angol evek ota nyuzsog az elektronikus szferaban, telthazat vonzottak ma is. (Ez nem nagy csoda, a Victo turistafesztival, egesz Eszak-Amerikabol, sot egyebunnen is jonnek, s aki itt van, minel tobb koncertre bemegy.)

Az akusztikus szabad zeneles korszakaban a muzsikus elott, ha nem regularis modon kezelte hangszeret, egy nagy asztal terult el tele hangkelto eszkozokkel. Onnan felragadott valamit, hasznalta, letette s igy tovabb. Ez a fajta vizualis ingerforras nem jellemzi az elektronikus improvizatorokat.

Ket pali gornyed es nyomkorassza a gombokat, laptopok, kepernyo, rack-nyi effekt elottuk. Pedig valoban eloben dolgoznak. A primitiv sampler-kultura jellemzojen, a keves anyag allando ismetelgetesen ez a produkcio messze tul van. Affele hang-utazasban reszesulunk, alapvetoen elektronikus alapokon (lehetnenek az eredeti hangok naturalis forrasbol is.) Bugyog, csattog, kerepel az anyag, utalasszeru human vagy hangszeres motivumok neha jonnek. Eel a teer, jobbrol balra mozog es vissza. Vegig van luktetes, ez bizonyos fokig az acid-stilusokhoz koti a produkciot, de tul absztrakt ahhoz, hogy akar chill-out funkcioban is valami partyn felbukkanhasson.

Nem nyomaszto, nem akar kinyirni a hangerovel. Neha vicces (a befejezo hangokon a feel kozonseg felhorkant.) Az epitkezes hasznalja a kontrasztok lehetosegeit, egyebkent viszont elkezdodott es megy a vegeig. Katarzist felesleges tole varni, nem valoszinu, hogy a szo szerepel a Stock, Hausen & Walkman szotaraban. Inkabb infomacio, mint eelmeeny.

Hajnoczy

www.bahia.hu, 2001