Szemző Tibor: Balra a Nap nyugszik

Nem láttam a filmet, ami persze negatívum és hátrány, de bizonyos értelemben előny is: a lemez, mint független nyilvánosság, önálló életet él, magában is megáll – meg kell állnia a lábán.

Volt valaha egy irányzat, amely a kicsire és az egyszerűre esküdött. Egy olyan generáció rajzolta meg, amelynek ez volt a válasza a közvetlen elődök öncélúnak látott bonyolultságára és grandiozitására. A Minimal Art, mint iskola és mint kormaximum érvényét vesztette, de azóta is keletkeznek művek, amelyekbe nem nehéz belehallani a fenti maximákat. Szemzőt útja eleve hírbe hozza, hiszen a többek között általa alapított 180-as csoport a stílus legjelentősebb hazai képviselői közé tartozott.

És valóban: ezekben a darabokban a kevés bontakozik ki. Groove-okat hallunk, lüktetéseket, amelyek meglehetős üresen indulnak, aztán megtelnek, de nem nagyon. (Van olyan is, amelyik fittyet hány az ilyesfajta építkezésnek: elkezdődik és leszalad.) A tempók általában

lassúak és középlassúak, és még a néhány gyors darabban is jelen van az a révedés, amitől úgy érezzük: ennek a szerzőnek stílusa van. Egy másik jellegzetes elem, hogy a vokalitást kizárólag a narráció képviseli, Szemző idegenkedik a kornyikálástól. Találkozunk idegennyelvű filozófikus szöveggel éppúgy, mint köznapi telefoncsevellyel – felteszem, a filmből kiragadott mondatokról van szó.

Mindazonáltal nem tudok felidézni Szemző-lemezt, amely – a gazdag elektronikus körítéssel együtt, vagy pont annak ellenére – közelebb állna egyfajta rock-nyelvhez, mint ez. Ez pedig a T. Bali néven szereplő, máshol „Porzó”-ként is ismert Temesvári Balázs közreműködésének eredménye. Magánközlésekből tudható, hogy ez egy egymásratalálás, és a villanygitár (bár szerzőnk sosem mellőzte), ezen az anyagon aktívabb, mint valaha. A Gordiusi Como két másik tagja ezen a lemezen: Magyar C. Péter (dob, „C” nélkül E.K., Balaton, stb) és Huszár Mihály – bőgő, basszusgitár, őt az egykori Vízöntőből lehet ismerni.

A „Balra a Nap nyugszik”, mint zeneanyag, nem tartozik Sz.T. műveinek legbelső körébe. Nem követeli, hogy add át magad, de elvan a térben, betölti azt, atmoszférát teremt.

Szemző egy ízben azt kérdezte tőlem: „Szerinted az tényleg kortárs zene, amit én csinálok?” Tényleg, mi is az a kortárs zene?

 

http://www.bahia.hu